Nyt uimaan Retula-Seuran kustannuksella

Seura kustantaa jäsentensä viisi uimahallikäyntiä kevätkaudella.

Muistin virkistämiseksi toimintaohjeet: Valkeakosken uimahalliin mennessä ilmoita nimesi, joka kirjataan suoraan koneelle. Ilmoittautuessa tulee kertoa, jos on eläkeläinen. Se on varauduttava myös todistamaan.

Vastaavasti Hämeenlinnan uimahallissa kävijät saavat seuralta tukea 10 kerran sarjalipusta 50 %. Kertalipuista tukikatto on 20 € niin eläkeläiselle kuin perusmaksun maksavallekin. Liisalle tulee toimittaa lasku ja kuitit mieluimmin sähköpostilla (liisa.nummelin@saunalahti.fi) tuen saamiseksi.

Käytä etu hyväksesi! Tarkista uimahallien aukioloajat ja mahdolliset Korona-rajoitukset näistä linkeistä Valkeakoski ja Hämeenlinna.

Ohjeet Retula-Seuraan liittymiseksi täältä.

Retula-Seuran jäsentiedote 5.2.2022

Hei Retula-Seuran jäsen 5.2.2022 

Tämänkin vuoden puolella seura kustantaa entiseen tapaan käyntejä uimahallissa.  Luvassa ovat myös perinteiset pilkkikisat ja tienvarsien siivoustalkoot sekä kokoon tuminen laavulle. Hiihtolatuakin ylläpidetään. Kevätkokous ja kesäjuhla järjestetään  

tulevana kesänä Vihervän pihassa. Toivottavasti korona ei enää sotke suunnitel mia! – Tervetuloa! 

Pilkkikisat lauantaina 19.3.2022 klo 9–13 Lielahdessa. Ilmoittautuminen on paikan  päällä ennen kisan alkua. Myös ei-jäsenet ovat tervetulleita! Aikuisille on osallistu mismaksu: jäsenille se on 5 euroa ja ei-jäsenille 10 euroa. Tarjolla kahvia ja makka raa. – Lisätietoja saat Vuorisen Antilta, puh. 040 8326 750. 

Laulua ja liikuntaa laavulla -tapahtuma 16.4. klo 14 Jutikkalanvuoren laavulla. 

Tienvarren siivoustalkoot 7.5. Kokoontuminen klo 10 Retulansaarentien ja Retu lantien risteyksessä. Urakan jälkeen talkootarjoilu Retulaisten pihassa.  

Kevätkokous ja kesäjuhla 18.6. klo 17 Vihervän pihassa. – Kokouskutsu ja lisä tietoa seuraavassa jäsentiedotteessa. 

Pihajumppaa maalis-huhtikuussa Tertun pihassa, Retulantie 360. Jumpat ovat  22.3. ja 29.3. sekä 5.4. ja 12.4. klo 10–11. 

Retula-Seuralla on nyt oma latuhöylä, jolla Kainulaisen Eero huolehtii laduista. Pel tolatu (2,2 km) Retulansaaressa on molemmin puolin Huhtanen-nimistä tietä. Jos  tulet autolla, voit pysäköidä sen Kainulaisten pihaan, os. Huhtanen 63. Eero on vetänyt myös jäälle ladun (1,7 km), joka lähtee Retulansaaren sillan pielestä mante reen puolelta ja jatkuu Huhtasen peltoladulle. Lumisateen tai -tuiskun jälkeen kan nattaa tarkistaa verkkosivulta (www.retula.com), onko latu jo avattu. Verkkosivua  pyritään pitämään ajan tasalla. 

Seura kustantaa jäsentensä viisi uimahallikäyntiä kevätkaudella. Muistin virkistä miseksi toimintaohjeet: Valkeakosken uimahalliin mennessä ilmoita nimesi, joka kir jataan suoraan koneelle. Ilmoittautuessa tulee kertoa, jos on eläkeläinen. Se on va rauduttava myös todistamaan. Vastaavasti Hämeenlinnan uimahallissa kävijät saavat seuralta tukea 10 kerran sarjalipusta 50 %. Kertalipuista tukikatto on 20 € niin  eläkeläiselle kuin perusmaksun maksavallekin. Liisalle tulee toimittaa lasku ja kuitit  mieluimmin sähköpostilla (liisa.nummelin@saunalahti.fi) tai postitse (Viialantie 3 B  12, 13500 Hml) tuen saamiseksi. 

Jäsenmaksu on 12 euroa / jäsen ja se on henkilökohtainen. Maksathan jäsen maksun mahdollisimman pian pankkiin seuran tilille FI52 5494 2620 0061 95 tai kä teisenä rahastonhoitaja Liisa Nummelinille, jotta se ei unohdu.  

Jos yhteystietosi ovat muuttuneet tai olet ottanut sähköpostin käyttöön, ilmoitathan  uuden yhteystietosi sihteerille (katri.erkamo @gmail.com tai puh. 050 5525 416). 

Syyskokouksessa 20.11.2021 Retula-Seuran puheenjohtajaksi valittiin edelleen  Kari Retulainen ja sihteeriksi Katri Erkamo. Muu hallitus vaihtui hieman. Siihen kuu luvat Terttu Häkkilä (liikuntavastaava), Eero Kainulainen, Pirjo Laurila (varapuheen johtaja), Liisa Nummelin (rahastonhoitaja), Mikko Tapola ja Taru Vilpas (uusi). Va rajäsenenä on Antti Vuorinen. 

MUKAVAA TALVEN JATKOA! 

Retula-Seuran hallitus

Nyt hiihtämään Retulassa – Retula-Seuran ylläpitämä hiihtolatu Retulansaaressa ja jäällä

Retula-Seuralla on nyt oma latuhöylä, jolla Kainulaisen Eero huolehtii laduista Retulansaaren sillan pielestä jäätä pitkin Huhtaseen. Huhtasessa on 2.2 km peltolatu.

Peltolatu (2,2 km) Retulansaaressa on molemmin puolin Huhtanen-nimistä tietä. Jos tulet autolla, voit pysäköidä sen Kainulaisten pihaan, os. Huhtanen 63.

Eero on vetänyt myös jäälle ladun (1,7 km), joka lähtee Retulansaaren sillan pielestä mantereen puolelta ja jatkuu Huhtasen peltoladulle.

29.3. ladun kunnosta ei enää varmuutta!

Retula-Seuran toimintasuunnitelma vuodelle 2022

Retula-Seura ry.  

30.10.2021 

Toimintasuunnitelma vuodelle 2022 

– järjestetään teatteri- tai konserttikäynti tammi-helmikuussa – pidetään pilkkikisat helmi-maaliskuussa tai mato-ongintakisat kesällä – kokoonnutaan laulamaan ja liikkumaan laavulle huhtikuussa – siivotaan tienvarsi talkoilla huhti-toukokuussa 

– järjestetään luontoretki kylällä kesäkuussa 

– järjestetään kevätkokous ja kesäjuhla kesäkuussa 

– osallistutaan lentopalloiloitteluun heinä-elokuussa 

– järjestetään kesäteatterissa käynti heinä-elokuussa 

– järjestetään pikkujoulu ja syyskokous loka-marraskuussa – tuetaan uimahallikäyntejä kevät- ja syyskaudella 

– järjestetään senioriliikuntaa kylällä  

– pelataan kesällä lentopalloa Vihervän kentällä kaksi kertaa viikossa – kesäaikana on kerran viikossa yhteislähtö kävelylenkille – huolehditaan Retu-laavusta 

– ylläpidetään latua, jos lumiolot sen sallivat – huolehditaan viestinnästä: lähetetään jäsentiedotteet ja ylläpidetään  Retula.com-nettisivuja.

Retulassa 11/2021 toteutetun mielipidekyselyn yhteenveto

Hattulan kunnan aloitteesta toteutimme Retula-Seuran jäsenille kyselyn, jolla kartoitettiin retulalaisten (vakituiset asukkaat, mökkiläiset, usein vierailevat) ajatuksia kylästä, Hattulan kunnan palveluista ja kehitettävistä asioista.

Raportti on välitetty tiedoksi Hattulan kunnalle. Ainakin tieasia nousi selvästi yhdeksi parannuskohteeksi!

Tutustu tuloksiin lataamalla oheinen yhteenvetotiedosto!

Sauvoilla lisätehoa suosittuun kävelyyn

Sauvakävely on tuttu laji jo 1,5 miljoonalle suomalaiselle. Laji sopii niin kuntoiluun, kestävyysharjoitteluksi kuin tueksi painonhallintaan.

Kynnys sauvakävelyn aloittamiseen on matala: laji sopii hyvin myös senioreille, ylipainoisille sekä aiemmin vähän liikkuneille.

Välineiksi tarvitaan vain kävelysauvat ja mukavat kengät. Sauvakävellä voi ympäri vuoden ja harrastamaan voi lähteä kotiovelta. Hyvässä seurassa kauniissa luonnossa sauvakävely on fyysisten terveysvaikutuksien lisäksi myös psyykkisesti arvokas liikuntamuoto.

Sauvakävely koetaan fyysisesti vähemmän rasittavaksi kuin kävely, vaikka sillä on paljon myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Säännöllisesti sauvakävelyä harrastamalla voi pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai hidastaa näiden tautien etenemistä. Sauvat vähentävät polviin kohdistuvaa rasitusta, ehkäisevät selkäongelmia ja voivat auttaa niska- ja hartiaseudun lihaskipuihin. Fyysisten terveysvaikutusten lisäksi luonnossa kävely on myös mieltä virkistävää. Sauvakävely on turvallinen liikuntamuoto, koska sauvat ovat tarvittaessa tukena liukkaalla tai epätasaisella alustalla.

Fysiologiset tutkimukset ovat osoittaneet, että sauvojen käyttö kävelyssä lisää energiankulutusta ja sydämen syketaajuutta verrattuna tavalliseen kävelyyn. Tämä johtuu pääasiassa lisääntyneestä aktiivisten lihasten määrästä sauvakävelyssä. Sauvat lisäävät yläselän ja keskivartalon lihasten käyttöä ja tehostavat askelponnistusta, joten syke nousee ja kaloreita kuluu kävelyä enemmän.

Sauvakävely oikein suoritettuna on tehokkaampaa kuin kävely:

 • hapenkulutus nousee – 5-5.5 ml/kg/minuutti enemmän
 • syke nousee korkeammalle – 10-15 iskua/minuutti enemmän
 • energiankulutus 20-25% enemmän (1,5-2,0 kcal/minuutti enemmän)
 • kaikki lihasryhmät joutuvat töihin
 • askel pitenee ja kävelyryhti paranee
 • parantaa käsien ja yläselän lihasten lihaskestävyyttä
 • rintarangan liikkuvuus paranee
 • selän lihakset pysyvät terveempänä
 • pienentää alamäessä hieman polviniveleen kohdistuvaa kuormitusta
 • positiivisia tuntemuksia mielialalle
 • tuntuu fyysisesti kevyemmältä kuin ko. rasitustaso

Tutkimusten lupaamiin teholukuihin pääsee sauvakävellessä vain jos sauvoja käyttää auttamaan eteenpäin menevää liikettä ja tehostamaan ylävartalon lihasten käyttöä. Jos sauvoja vetää perässä kevyesti tai niillä tökkii vartalon edessä, ei lisäkaloreitakaan saa kulumaan. Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa, että omissa sauvoissa on kunnolliset käsihihnat, joita ei tarvitse puristaa. Herkkä ote käsihihnasta takaa sen, että sauvan voi suunnata vartalon taakse ja näin avittaa eteenpäin menemistä työntämällä lisävauhtia.

Sauvakävelyn teholukuihin vaikuttaa aina henkilön paino, pituus ja sauvojen tehokkaan käytön osaaminen, maasto sekä vauhti.

Usein tehoa kävelyyn haetaan nopeasta, tikkaavasta askeleesta. Reisien ja pakaroiden rauhallisempi jousto ja ponnistus nostaa kuitenkin enemmän sykettä.  Kun jokaisella askeleella joutuu ponnistamaan, askeleesta tulee pidempi ilman harppomisen tai kipittämisen tunnetta. Ja kun askel on riittävän pitkä, ehtii sauvalla tehdä laajemman liikeradan.

Sauvakävellessä tulee käytettyä myös keskivartalon lihaksia, kun nojaa vartalo tiukkana hieman eteenpäin ja tuntee, kuinka vatsalihakset jännittyvät tukemaan rankaa. Ranka saa pientä kiertoliikettä, kun sauvatyöntö aktivoi rintarangan alueen lihasryhmät ja lantio ojentuu päkiätyönnön päätteeksi. Sauvojen sommat suuntaavat vartalon taaksepäin koko ajan ja jalan kanssa vastakkainen käsi osuu maahan askelpituuden puolenvälin takapuolelle. Sauvatyöntö suuntautuu vartalolinjan taakse asti ja kämmen aukeaa sauvahihnasta. Liike tuntuu yläselässä ja vetreyttää samalla lapaluiden alle usein syntyviä jumittumia. Näin sauvakävelijä tuntee, kuinka rullaava askel vie eteenpäin ja koko keho on mukana liikkeessä.

Sauvakävelyn tekniikka on helppo oppia. Oikealla tekniikalla hartiat pysyvät rentona, ylävartalo tekee tehokkaasti töitä ja askel rullaa hyvässä kävelyrytmissä.

Turvallinen ja tehokas sauvakävelytekniikka:

 • jalkaterät eteenpäin
 • tehokas päkiätyöntö eli jalkaterä rullaa askeleessa
 • Jousta reisistä ja ponnista seuraavaan askeleeseen
 • vartalo tiukkana, mutta hieman etukenoon, napa selkärankaan
 • katse kaukaisuuteen ja ryhdikäs olo
 • sauvat liikkuvat vartalon sivuilla – älä pidä ”appelsiineja” kainalossa
 • herkkä ote sauvasta – älä purista
 • sauva osuu maahan vastakkaisen jalan kantapään taakse
 • sauvojen suunta on koko suorituksen ajan viistosti taaksepäi
 • käsi aukeaa sauvatyönnön lopuksi vartalolinjan takana
 • hartiat alhaalla, älä nosta olkapäitä
 • yläselkään tulisi saada liikettä ja pientä kiertoa

Sauvan pituuteen vaikuttavat henkilön pituus, raajojen pituus ja se kuinka paljon on harrastanut sauvakävelyä. Sauvat ovat oikean mittaiset, kun käsivarsi on kyljessä kiinni ja maksimissaan 90 asteen kulmassa koukussa,silloin, kun kävelijällä on tossut jalassa ja sauvan kärki on maassa. Sauvan pituudessa pääsääntö on oma pituus miinus 55 cm. Sopivan sauvan mitan voit laskea myös kaavalla 0,68 kertaa oma pituus. Valitse mieluummin pari senttiä liian lyhyet kuin liian pitkät sauvat.  

Sykemittari on sauvarinteessä mainio apuväline. Jos mittaria ei omista, kuulostellaan tuntemuksia: kevyt, keskiraskas ja raskas kertovat tuntemuksina juuri oman kuntotason mukaisista tehoista. Tehokas sauvakävelyharjoitus aloitetaan 5-10 minuutin leppoisalla sauvakävelyllä, jonka jälkeen voi halutessaan tehdä kevyen sauvajumpan ylävartalolle.

Lisätehoja sauvakävelyyn – pyrähdykset, loikat, jumpat ja rinnetreenit

Sauvakävely on reipas laji, jossa voi verytellä hartioita ja polttaa kaloreita kevyemmiltä tuntuvilla lenkeillä ja kohentaa kestävyyttä pitemmillä ja raskaammilta tuntuvilla sauvakävelyillä. Lyhyet sauvajuoksut ja -loikat ylämäkeen tai reippaat sauvakävelypyrähdykset esimerkiksi yhden lamppupylvään verran, ovat hyviä hengästyttäviä, kestävyyskuntoa nostavia harjoituksia. Näitä reippaita pyrähdyksiä ja kevyttä sauvakävelyä vaihtelemalla kuormitetaan hengitys- ja verenkiertoelimistöä tehokkaammin kuin tasavauhtisessa kävelyssä. Tätä kutsutaan intervalliharjoitteluksi. Sauvakävelijän kannattaa tehostaa harjoitusta lisäämällä kävelylenkkiin vauhtia, sopivia jumppaliikkeitä ja rinnetreeniä.

Kerran viikossa tehty jokseenkin raskaaltakin tuntuva harjoitus nostaa kunnon uudelle tasolle. Sauvarinteessä tai ylämäissä syke nousee yli 70 % tasolle maksimisykkeestä, riippuen mäen jyrkkyydestä, pituudesta sekä nousujen määrästä. Energiaa kuluu reippaasti, koska syke nousee korkealle ja kehon suurimmat lihakset, pakarat ja reidet, joutuvat töihin. Reisien ja pakaroiden, keskivartalon sekä yläselän lihakset saavat voimakestävyysharjoituksen, joten kuntosalitreeninkin voi välillä korvata sauvakävelyn tehotreeneillä.

Mäkitreenillä lisätehoa sauvakävelyyn

Mäkinousut aloitetaan kävelemällä mäki pari kertaa ylös keskiraskaalla tuntemuksella, niin että pystyy puhumaan puuskuttamatta ja syke nousee peruskestävyyttä kohentavalle syketason alareunoille eli noin 60-70 % maksimisykkeestä. Nojataan tehokkaasti mäkeen päin, painetaan sauva hyvin maahan, niin että sauvan sompa suuntaa koko ajan vartalon taakse. Sauvatyöntö viedään vartalon taakse asti, jolloin käsissä tuntuu tehokas lihastyö. Alastullessa pidetään sauvat vartalon sivuilla, joustetaan kunnolla reisistä ja nojataan takana tulevalle jalalle. Alhaalla odotetaan ennen seuraavaa nousua, niin että syke laskee peruskuntoalueen alareunoille eli 60-–65 % tasolle ja puuskutusta ei enää tunnu.

Kolmannella, neljännellä ja viidennellä nousulla nostetaan sykettä aina noin 10 iskua enemmän kuin edellisellä nousulla. Nyt tuntuu jo raskaalta ja hengästyy oikein kunnolla. Nousuvauhti sovitetaan tähän tuntemukseen – alussa riittää edelleen vain kävely, mutta hyväkuntoinen voi ponnistaa mäkeen hieman enemmän tai kokeilla sauvajuoksua. Neljäs tai viides nousu tuntuu jo reisissä, syke nousee lähelle 90 % omasta maksimista tai hipoo jopa maksimisykettä.

Kuudes ja seitsemäs nousu tehdään taas keskiraskailla tuntemuksilla. Lopuksi jäähdytellään kävelemällä leppoisasti 10 minuuttia ja jalkoja kannattaa ravistella.

Ylämäkikävelyn tekniikka

 • Jousta reisistä ja ponnista päkiällä
 • Vartalo tiukkana suuntaa pienessä etukenossa mäkeen päin
 • Pidä katse kohti ylämäkeä
 • Paina sauva tiukasta rinteeseen niin, että sompa on vartalolinjan takana
 • Luota sauvaan ja työnnä sauvalla, niin että kämmen aukeaa sauvahihnasta vartalon taakse

Alamäkikävelyn tekniikka

 • Mitä jyrkempi mäki, sitä enemmän nojataan vartalolla taaksepäin
 • Polvien ja lonkkien joustokoukistus suojaa nivelistöä
 • Painopiste vartalossa (ei etummaisella jalalla) ja nojataan joustavasti takajalkaan
 • Alaselän ryhti säilytetään ja katse kaukaisuuteen
 • Sauvat takaviistoon – ota tarvittaessa tukea mäestä

BungyPump -voimasauvoilla lisätehoa sauvakävelyyn

Ruotsissa kehityt BungyPump -voimasauvoilla saat sauvakävelyyn 4, 6 tai 10 kg vastuksen, joka tuo kävelyyn ihan uudet tehot. Käsivarsien ja hartioiden lihastyö tehostuu ja syketasot nousevat.

Sauvoja voi tilata suoraan valmistajan sivuilta ja myös ClaesOhlsonin verkkokaupasta. Hinta noin 100 euroa.

Metsässä kävely lisää hyvinvointia

Aina kun mahdollista kävelylenkit kannattaa suunnata metsiin ja luontopoluille. Puhtaan ilman hengittäminen ja aistien herättely luonnon ilmiöihin lisää hyvinvointiamme ja moninkertaistaa kävelyn terveysvaikutuksia. 

Lähteita ja lisätietoa seuraavista linkeistä ja kirjastosta:

Suomen latu
https://www.suomenlatu.fi/media/ulkoile/sauvakavely/sauvakavely_opas_20130411_tulostus.pdf

UKK-Insituutti
https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikuntalajit-ja-liikkumismuodot/sauvakavely/

Gymstick
https://www.gymstick.fi/treenivideot/gymstick-stretching-stick-treenivideot.html

BungyPump – voimasauvat
https://www.bungypump.se/en

Jutun kirjoitti Terttu Häkkilä

MultiGolf koko perheen uusi harrastusmahdollisuus Hattulassa

MultiGolfPark tarjoaa perheille matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuden, joka ei vaadi suurempaa valmistautumista.

MultiGolf lähiliikuntakonsepti yhdistää frisbeegolfin, puistogolfin ja futisgolfin yhdeksi kokonaisuudeksi, jossa yksi rata luo harrastusmahdollisuuden kolmelle lajille.

Väylät ovat perinteisiä frisbeegolf- ja golf-väyliä huomattavasti lyhyempiä ja helppokulkuisia, joten radat palvelevat kaikenikäisiä ja myös liikuntarajoitteisia liikkujia. Haastetta luodaan erilaisilla rakennetuilla esteillä, jolloin pelaajien mielenkiinto säilyy kierroksesta toiseen.

Futisgolfissa pelivälineenä on ikäisesi kokoinen jalkapallo, puistogolfissa välineenä erityinen muovinen maila ja esim. salibandypallo. Voit soveltaa myös pelaamalla salibandymailalla. Frisbeegolfiin löytyy lukuisia erilaisia liitokiekkoja.

MultiGolfPark-radalla voi harrastaa kaikkia lajeja samaan aikaan, sillä maalikori ja golfreikä on yhdistetty käteväksi kokonaisuudeksi. Tavoitteena on saada multigolf-peliväline maalikohteeseen mahdollisimman vähin potkuin, lyönnein tai heitoin. Kun kaikki pelaajat ovat saaneet pelivälineensä maalikohteeseen ja tulokset on merkitty, siirrytään seuraavalle väylälle. Peliä jatketaan lähestymispotkulla, -lyönnillä tai -heitolla. Voittaja on pelaaja, joka selvittää radan vähimmällä määrällä suorituksia!

MultiGolfPark on perheliikuntapaikka parhaimmillaan, joka tuo myös sosiaalisen ja kilpailuhenkisen aktiviteetin kaikkien saataville.

Nyt on Hattulassa kolme MultiGolf -pelipaikkaa – yksi Parolassa, toinen Lepaalla ja kolmas Pekolan koululla.

Kirjastosta voi lainata pelivälineitä.

Kannattaa mennä kokeilemaan!

Linkki:

https://www.nurtsi.fi/multigolf/